
Praca w kuchni wyróżnia się specyficznymi warunkami. Jest się nieustannie narażonym na wysokie temperatury, poparzenia, czy też zabrudzenie się rozmaitymi produktami spożywczymi. W związku z tym każdy pracownik gastronomii powinien posiadać odpowiednią odzież roboczą, aby móc efektywnie wykonywać swoje obowiązki. Na co konkretnie warto się zdecydować?
Najistotniejsze parametry odzieży
Kucharz musi nie tylko zachowywać w pracy higienę, ale również odpowiednio się prezentować. Jego wygląd wpływa bowiem na wizerunek miejsca, w którym pracuje. Odzież gastronomiczna powinna być przede wszystkim schludna oraz funkcjonalna. Ważne jest, aby wykonano ją z przewiewnych materiałów, co pomoże przy pracy w wysokiej temperaturze. Mowa tu głównie o:
- bawełnie,
- elastanie,
- wiskozie.
- mikromodalu.
Najlepiej unikać poliestru, który wzmaga pocenie się. Ubranie nie powinno krępować ruchów, dlatego należy starannie dobierać rozmiary, sugerując się kluczowymi wymiarami. Zwłaszcza spodnie kucharskie muszą być odpowiednio dopasowane. Ważne jest również, aby zapaski kelnerskie prezentowały się jak najschludniej.
Podstawowy ekwipunek specjalisty sztuki kulinarnej
W pierwszej kolejności należy zakupić fartuchy kucharskie. Jedna sztuka nie wystarczy, gdyż muszą być regularnie prane, aby zachować wysokie standardy higieny. Powinny cechować się wodoodpornością, aby nie przemokły w razie zachlapania. Ich funkcjonalność znacznie zwiększy kieszeń, w której można umieścić notes lub tablet. Jest to niezwykle przydatne w przypadku, gdy ma się do wykonania sporo zamówień naraz lub gdy klient poprosił o kilka zmian w przepisie.
Istotne są również czapki kucharskie. Umożliwiają zaoszczędzenie jedzącym przykrych niespodzianek, takich jak włos w zupie. Ponadto świetnie się prezentują i potrafią doskonale uzupełnić stylizację kucharza. Powinny przede wszystkim:
- być dopasowane do obwodu głowy,
- posiadać wkładkę z siatki,
- nie powodować pocenia się,
- zostać wyposażone w rzep lub gumę.
Dzięki temu będą nie tylko atrakcyjnie wyglądać, ale również cechować się funkcjonalnością.
Ubrania do zadań specjalnych
Spora część osób pracujących w gastronomii musi co jakiś czas pójść do chłodni, aby przynieść żywność. W takiej sytuacji przydadzą się bluzy kucharskie. Zapobiegną one zmarznięciu i potencjalnemu przeziębieniu. Świetnie się sprawdzają podczas gotowania na zewnątrz, gdy temperatura jest niska.
Podłoga w kuchni często ulega zachlapaniu, nawet przy wyjątkowej dbałości o higienę. Z tym problemem borykają się zwłaszcza bardzo popularne restauracje, gdyż duży ruch sprawia, że nie zawsze nadąża się za sprzątaniem. W takiej sytuacji idealnie sprawdzą się buty antypoślizgowe. Pomogą one uniknąć upadku i potencjalnej kontuzji.